Opcje przeglądania

Olej ze SŁODKICH MIGDAŁÓW

ODMŁADZAJĄCY

 

CERTYFIKTY

 

Olej Migdałowy - źródło odżywczych składników

 

     Stosowany ze szczególnym upodobaniem przez włoszki, odpowiedni do pielęgnacji każdego rodzaju cery, znany ze swych właściwości natłuszczających. Co warunkuje jego skuteczność? Warto przyjrzeć się temu olejowi jako alternatywie dla chemicznych składników kosmetyków.

OLEJ MIGDAŁOWY (Oleum Amygdalae dulciumOleum amygdalarum (amararum) aethereumAmigdalina oleum) jest olejem roślinnym, pozyskiwanym przez tłoczenie na zimno nasion drzewa migdałowego (migdałowiec zwyczajny- Amygdalus communis), lub ekstrakcję i końcową rafinację. Migdały zawierają średnio od 40 do 50% tłuszczu,  około 20% substancji białkowych, śluzy, witaminy: B2, A, E, D i sacharozę. W skład oleju wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) jak kwas olejowy (65- 68%), kwas linolowy (24- 26%) oraz  wyższe kwasy tłuszczowe: palmitynowy (6-8%), stearynowy (1-2%).

OTRZYMYWANIE

Olej może być tłoczony z dwóch odmian migdałów: słodkiej (varietes dulcis) oraz gorzkiej (var. amara).Olej z gorzkich migdałów może być produkowany z wytłoczyn migdałów gorzkich, lub z nasion owoców takich jak: pestki moreli, brzoskwiń, śliwek, wiśni. Olej ten jest trujący, ponieważ jego głównym składnikiem jest amigdalina, należąca do glikozydów cyjanohydrynowych. Natomiast olej ze słodkich migdałów nie zawiera cyjanowodoru i może być stosowany w kosmetyce. Ma postać jasnożółtej cieczy o łagodnym, słodkawym smaku i zapachu. 

WŁAŚCIWOŚCI

Olej migdałowy jest olejem półschnącym (zawiera od 20 do 49% kwasów nienasyconych), po otwarciu może być przechowywany ok.4-6 miesięcy. Nie należy go ogrzewać w temp. powyżej 70st.C. Temp. zamrożenia wynosi ok.- 20st.C. Jest wrażliwy na czynniki zewnętrzne, może ulec utlenieniu, dlatego należy go przechowywać w ciemnym miejscu.

ZASTOSOWANIE OLEJU MIGDAŁOWEGO

Stosowany głównie w branży kosmetycznej do produkcji perfum, mydeł, kremów, w olejkach do masażu, preparatach pielęgnacyjnych do włosów. Ze względu na właściwości pielęgnacyjne olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrym emolientem, zmiękcza, wygładza i  nawilża skórę, szczególnie jeśli jest stosowany systematycznie. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, nie daje efektu tłustości, jest lekki i łatwo się wchłania, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany do masażu.  Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka, ponieważ jest bardzo łagodny i nie ma właściwości drażniących. Stosowany jest do skóry suchej i podrażnionej, a także w celu zapobiegania rozstępom. Dzięki zawartości witamin A i E, będących antyoksydantami wykazuje także działanie przeciwzmarszczkowe. Stosuje się go również w aromaterapii jako nośnik do rozpuszczania olejków eterycznych.

Red. Monika Krzyżostan

www.biotechnologia.pl 

Bibliografia:

1. Arct J., Pytkowska K., Emolienty- zwykłe czy egzotyczne?, Chem. Kos. s. 21- 28

2. Kołodziejczyk A., Lipidy w: Naturalne związki organiczne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003, s. 296- 340.

 

SWEET ALMOND Premium Oil 30 ml, pipeta SWEET ALMOND Premium Oil 30 ml, pipeta SWEET ALMOND Premium Oil 30 ml, pipeta

Olej ze Słodkich Migdałów to BOGACTWO WITAMIN. Idealny dla każdego rodzaju cery. Nawilża i regeneruje oraz chroni delikatną  i wrażliwą skórę.

Cena: 44,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
SWEET ALMOND Premium Oil 50 ml SWEET ALMOND Premium Oil 50 ml

Olej ze Słodkich Migdałów to BOGACTWO WITAMIN. Idealny dla każdego rodzaju cery. Nawilża i regeneruje delikatną i wrażliwą skórę.

Cena: 54,00 zł
zobacz więcej
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe